Geranium ‘Rozanne’

‘Jeetje, wat een hoop geld voor zo’n klein plantje!’ Ik hoor het vaak als een klant ziet wat ie moet betalen voor de Geranium ‘Rozanne’. En het klopt, zo op het eerste gezicht lijkt het een prijzige plant. Maar…. de Geranium ‘Rozanne’ heeft veel sterke punten.
De ‘Rozanne’  heeft een lange bloeitijd: de bloei begint in mei en duurt tot ver in het najaar. De bloemen zijn groot en prachtig blauw met een wit hartje. Er lijkt geen eind aan te komen, ze blijven maar komen. Snoeien om de bloei te stimuleren hoeft dus niet. Sinds kort is er ook een rose zusje.

Geranium ‘Rozanne’ is een heel sterke plant, die als je een bedrag per bloem zou moeten betalen, eigenlijk heel goedkoop is!

De Geraniumfamilie telt ongeveer 800 soorten. De naam is afgeleid van het Griekse ‘geranos’ wat kraanvogel betekent. In de volksmond wordt de plant echter Ooievaarsbek genoemd, ‘pelargos’ in het Grieks. De latijnse naam voor de (in ons land eenjarige) plant waarachter oudere mensen terecht kunnen komen, is Pelargonium. Niet zo vreemd dat er een spraakverwarring is ontstaan over de geranium en de Geranium.

De ‘Rozanne’ is een makkelijke plant, geschikt voor alle grondsoorten, die goed te combineren is met andere planten.
Leuke combinaties zijn te maken met:
1. Het siergras Pennisetum, het hoge siergras Miscanthus en Liriope
2. Alchemilla mollis (vrouwenmantel), Salvia ‘Mainacht’, een stevige aster of sedumsoort
3.  De hardgele Anthemis hybride ‘ E.C. Buxton’ of de zachtgele ‘Sauce Hollandaise’ en Salvia ‘Mainacht’.

Deze Geranium houdt van zon maar halfschaduw is ook geen probleem. Geef hem wel de ruimte. Het kleine plantje dat je in het voorjaar koopt kan namelijk wel een meter breed worden! Net als veel andere leden van de familie wordt ie druk bezocht door bijen.

De Geranium ‘Rozanne’ kom je steeds meer in tuinen tegen. Niet zo gek dan ook dat ie door de Nederlandse vasteplantenkwekers  is uitgeroepen tot de vaste plant van het jaar 2013.

2 Comments

  1. Paul Valckenier Kips schreef:

    verleden jaar geranium Rozanne aangeplant. Ze hebben fraai gebloeid. Nu komen ze toch erg petieterig over, waarschijnlijk door de toch vrij natte winter.
    We hopen er maar het beste van, het is nog vroeg in het jaar!

    • Connie schreef:

      Beste Paul, klopt, de Rozanne komt nog maar net kijken. Maar wees gerust, die gaat gewoon weer goed uitlopen en wordt groter en voller bloeiend als het afgelopen jaar! Zou leuk zijn als je een foto stuurt bij de eerste bloemen! Met groet, Connie.

Laat een reactie achter