Tips voor de vijver

De vijver blijft voor veel mensen lastig om goed te houden. Er groeit al snel alg (draadalg) in. Het onkruid in het water zeg maar. Helemaal niet erg, want als de vijver in evenwicht is groeit deze alg in voorjaar, maar neemt weer af in de zomer. Klopt het evenwicht niet, dan is eenvoudig met een stok de alg uit het water te draaien. Er zit dan waarschijnlijk teveel voedingsstoffen in het water. Een paar aspecten waar je met een vijver rekening mee moet houden:

  • Licht-schaduw verhouding. Zeker 1/3 van het wateroppervlak moet bedekt zijn met bladbeplanting (zoals een waterlelie) of schaduw van bomen in de omgeving.
  • Teveel vissen en teveel voer. Twee zeer veel voorkomende oorzaken van overbemesting van het vijverwater.
  • Te weinig zuurstofplanten. Bij aanleg van de vijver dient er al rekening gehouden te worden met zuurstofplanten die in het water veel voedingsstoffen opnemen en zuurstof teruggeven.
  • Genoeg zuurstofplanten, maar geen onderhoud. Ligt je vijver vol met zuurstofplanten, dan lijkt het prima. Helaas is dat niet waar. Hoornblad of glanzend fonteinkruid stopt met groeien zodra het groen de waterrand raakt. Dan is het dus snoeien geblazen, gewoon met een schaar zo diep mogelijk wegknippen.
  • Geduld. Is heel moeilijk natuurlijk, maar te snel vissen in de vijver gooien komt de nutriënten/zuurstofbalans niet ten goede. Een groeiseizoen wachten is het algemene advies.

1 Comments

  1. Mariëlle schreef:

    Bedankt voor de tips, ik moet zeker mijn vijver ook eens goed onderhouden, want ik geloof niet dat hij helemaal in evenwicht is als ik dit zo lees, haha!

Laat een reactie achter