Tips voor de tuin bij hittestress

Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel water er gegeven moet worden.

Tips:

 1. Zet bij voorkeur 1 x per week een paar uur de sproeier aan. Dat is beter dan elke dag een klein beetje. De wortels mogen achter het water aan de grond in, daar worden ze sterker van!
 2. Geef bij voorkeur in de avond/nacht of vroege ochtend water.
 3. Maak eventueel rondom jonge of net geplante groter groen een wal van aarde, zodat het water niet wegstroomt, maar dicht bij de plant in de grond zakt.
 4. Perfect is een druppelslang. Het water komt dicht bij de wortels, en blad dat niet nat wordt is minder gevoelig voor schimmels (bv rozen, phloxen, monarda, etc).
 5. Maai het gras nu niet te kort, de grond droogt dan veel meer uit.
 6. Supertip om het vocht in de grond te houden: bewerk de bovenlaag dmv schoffelen of licht harken. De luchtkanalen worden dan verbroken zodat alleen een mini-bovenlaagje superdroog wordt, maar deze fungeert dan zelfs als isolatie voor het vocht in de bodem daaronder. Idealiter doe je dit de dag na de avond dat je water hebt gegeven.

Lange termijn tips:

1. Daar waar de beplanting niet aaneengesloten  staat, is een mulchlaag ook handig om uitdroging te voorkomen.

2. Kijk nu goed in de tuin, want misschien staan sommige planten wel op een verkeerde plek in de volle zon, en hebben ze veel minder last op een plek in de schaduw.

 

Omdat de meeste van mijn klanten hier op de zandgrond zitten, durf ik hardop te zeggen: het is ONMOGELIJK om nu TEVEEL water te geven. Ondanks dat we wel een poosje regen gehad hebben, is de grond nog steeds gortdroog. Het is een superdroog voorjaar geweest, waardoor het uitlopen van planten in het voorjaar zeer vertraagd is. Niet alleen door de kou, maar ook door de schrale oostenwind is een vochtgebrek opgetreden.

Vaak zeg ik dat een beetje afharden niet zo erg is voor de planten (ook het gras dat geel wordt in een droge augustusmaand, wordt in september heus weer groen), want daar worden ze sterker van. Dat is zo, maar alle stressfactoren van dit jaar bij elkaar optellend en de langer verwachte hitte, zou ik de tuin maar eens flink gaan verwennen. Zeker bij nieuwe aanplant, net behandeld/gezaaid gras, of van die exoten die we denken hier in de tuin mee te kunnen laten doen.

2 Comments

 1. Jaap schreef:

  Weer een warm en droog voorjaar voor de boeg. We hebben druppelslangen liggen in net aangelegde tuin. Ik neem aan dat piepjonge tuin nu wel dagelijks water nodig heeft?

  • Connie schreef:

   Beste Jaap,
   Water geven elke dag is meestal niet nodig, tenzij er nieuwe beplanting in staat die nog niet goed geworteld is.
   Ook nu geldt, beter minder vaak iets langer dan elke dag klein beetje water geven.
   Succes, Connie

Laat een reactie achter