Praktische info bij (te) droog weer

Het is nog steeds superdroog, er is geen regen van betekenis gevallen. Sproeien mag in de tuin om de kwetsbare planten wat te steunen en om het gras niet al in mei er zomergeel uit te laten zien…

Tips voor sproeien

Bij direct water:

  • vanwege minder verdamping en meer effectiviteit bij voorkeur in de avond of in de vroege ochtend
  • vanwege lui worden van planten bij verwennen liever 1 x per week een paar uur dan elke dag 10 minuten. De wortels gaan achter het water aan, worden langer en het zal dan minder snel nodig zijn om weer opnieuw te sproeien.
  • een druppelslang bij nieuwe aanplant, bv een haag, kan heel handig zijn.
  • besef dat alles wat je in een pot plant en niet in de grond, ALTIJD zoveel aandacht en verzorging nodig heeft. De volle grond hoef je alleen maar te sproeien als het 2 maanden droog is zoals nu.

Bij zolang mogelijk de grond vochtig houden:
De beste manier om de grond vochtig te houden: hark of cultiveer (met een drietand) de grond NA het watergeven. Daarmee verbreek je de luchtkanaaltjes zodat de grond niet opnieuw kan uitdrogen. En door de losse bovenlaag zakt een volgende regenbui of sproeibeurt beter de grond in. Op deze manier wordt allen de bovenste halve cm gortdroog, maar onder dat isolatielaagje blijft het vocht veel langer zitten.

Lange termijn visie:
Zorg voor een goede bodemstructuur, dus gebruik jaarlijks compost en/of humus om de structuur losser en gezonder te maken (zowel voor klei- als zandgronden).

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter