Aargh, mollen

Mollen zijn schattig. Ze hebben een fluweelzachte vacht met een hele interessante haarinplant. Waar bij de meeste dieren de haren één kant op staan, staan ze bij mollen willekeurig ingeplant. En omdat ze heel kort zijn, kan een mol in zijn smalle gangen dus alle kanten op. Handig toch?
Maar wat nu als dit schattige beestje bij u in de tuin komt? Ho stop, wees gerust, hij zit er al! In elke tuin lopen tunnels waar de mollen lopen te jagen op wormen en andere bodemdieren. Waar ze een voorraad aanleggen voor in de winter (als je de kop van de regenworm af bijt, kan deze niet meer weg maar blijft wel leven). Dat doen ze allemaal heel rustig want mollen leven solitair.
Totdat het februari wordt inderdaad. Dan gaan de mannen op zoek naar vrouwen. De mannen verlaten hun territorium en GRAVEN LANGE TUNNELS, totdat ze een vrouwtje gevonden hebben. En dat vinden wij niet leuk, want dan is ons gazon verruïneerd, net nu we weer naar buiten willen gaan!
En een mol is niet zo maar weg. Onder de grond heeft hij geen natuurlijke vijanden, bovengronds wel (roofvogels en kleine roofdieren), maar hij verlaat zijn gangenstelsel zelden. Mensen proberen van alles en nog wat om ze te bestrijden: glas, geuren, elektrische spanning, gifgas, ingraven van kapotte flessen. De meeste middelen hiervan zijn om diverse redenen niet te prefereren of sowieso niet effectief.
Een beproefd middel tegen mollen is de ouderwetse mollenklem. Goed geplaatst in een gang (bij een hoop) zijn ze vaak te vangen. En als je dan een mannetje te pakken hebt, zou het weer even rustig kunnen zijn. Totdat de volgende komt natuurlijk. Zaak is wel om de klemmen elke dag te controleren. Mollen zijn beesten van de klok, oude boertjes zullen je kunnen vertellen dat ze exact elke 3 uur langskomen om in hun gangen te fourageren. Dus die oude boertjes kunnen dan, als ze beweging hebben gezien om 10 over 9 in de ochtend, klaar staan met de bats en in één flitsende beweging om 10 over 12 de mol uit de grond wippen. Maar dan moet je wel heel snel zijn en hem ook doodslaan, want ze zijn echt heel vlug.
Voor de mensen die na lezing hier allemaal van gruwen, er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die het werk voor u doen.

molshopen in gazon

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter