Water, hooikoorts, muggen en het klimaat

2014. Half januari. Ruim 7 graden.
Op dit moment bloeien de hazelaar en het speenkruid al.
Normaal gesproken komen die niet voor half februari in bloei.

Voor mensen met hooikoortsklachten is het warme weer een slechte zaak, want er zijn nu al pollen in de lucht. Maar daarover een andere keer meer.

Het is ook een hele  natte winter.
Regenoverlast kan in de tuin schade brengen.
Als de bodem te veel verslempt en verdicht is bijvoorbeeld, door veelvuldig betreden of het gebruik van zware machines, kan het regenwater niet snel genoeg weg.
Gevolg: diepere wortels sterven af door luchtgebrek. Met korte wortels is de plant minder bestand tegen stress, zoals droogtestress in de zomer!

Wateroverlast is te voorkomen: kijk eens naar de verhouding bestrating en groen in de tuin. Veel bestrating in een tuin veroorzaakt plassen doordat het water niet snel genoeg in de bodem zakt.
Is daar soms nog verbetering mogelijk??

Als er plassen water blijven staan, krijg je last van muggen.
Waar de bekende zomerse huissteekmug in winterrust gaat, blijft de wintersteekmug lekker aktief (handig zo’n naam). Of die ook meer voorkomt als er veel water blijft staan is nog niet duidelijk. In Wageningen doen ze driftig onderzoek naar de wintersteekmug want er is nog weinig bekend over dit diertje.

Wat de invloed is van alle warmte en water op de lange termijn klimaatproblematiek, weten we pas …. op de lange termijn.
Maar dat met de warmere temperaturen er ook meer en andere plantensoorten ons land bereiken is duidelijk te zien. En omdat er voor deze nieuwe soorten vaak geen natuurlijke vijanden zijn, zullen deze exoten vaak voor overlast en plagen zorgen. Eikenprocessierups, tijgermug, teken en meer hooikoorts.

Wat zie jij al in bloei?

Speenkruid

1 Comments

  1. Heel bijzonder dat de winterakoniet (Eranthis hyemalis) nu al bloeit. Vanmiddag zag ik in het gras bloeiende madeliefjes, daarnaast bloeiende sleutelbloem (Primula). Ook een magnolia vol in knop en een vlier (Sambucus) die al uitgelopen is. Dit heb ik nog nooit gezien medio januari.

Laat een reactie achter