Wat een jaar was 2014

Wat een jaar was 2014! De extreme ontwikkelingen hebben zich achter elkaar opgevolgd. De winter kunnen we kort over zijn: die is er niet geweest. Het warme voorjaar kon dus ontzettend vroeg beginnen, zeker 6 weken eerder dan normaal. Vergelijk met voorjaar 2013: toen was het zo koud dat alles 6 weken LATER dan normaal pas uitkwam. Een groot verschil!! Toen dat warme voorjaar werd gevolgd door een natte zomer, hebben planten rijk kunnen bloeien en het lang vol kunnen houden. Als er nu extra zaad is gevormd, dan hebben we kans dat we volgend jaar ook toch nog plezier hebben van de relatief koude natte zomer van 2014.

Alle planten, bomen, struiken en beesten passen zich op een andere manier aan. De een had het zwaar, de ander een feesttijd. Echt waar, sommige vlinders hadden 3 rondes nageslacht. In koude jaren halen ze soms maar eentje.
Op onze Facebookpagina hebben we al veel bloemen laten zien die in november nog bloeiden: alweer, nog steeds of gewoon omdat het tijd was.
Een collega van ons, Quiriene den Oudsten, zette op 10 december bloeiers op haar Facebookpagina. Mooie foto’s, die ik jullie niet wil onthouden: (zie hieronder)
bloemenrand1

En dan nog maar eentje om het af te leren: Bovenaan dit bericht zie je de reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), een uitbundig bloeiende eenjarige. Goede nectarplant, er komen veel bijen en vlinders op af. Die kan bloeien van juli tot in oktober. Deze foto (welke helaas niet zo mooi is omdat de fotograaf niet achter het hek kon komen) is genomen op 1 december in Arnhem-Noord!

We gaan op naar 2015 en we zijn benieuwd wat er dat jaar voor ons in petto is. Dat het verrassend zal zijn, met variaties op een groen en kleurrijk thema dat de natuur altijd is, is zeker!

1 Comments

Laat een reactie achter