Voorjaar. Of mooi geel is niet lelijk

2014. Wat een voorjaar. Alles knalt eruit. Vlinders vliegen al. Veel mensen hebben al een citroentje, dagpauwoog of kleine vos zien vliegen.

En bloemen komen er elke dag bij in de tuin. Wat een feest, knoppen die op springen staan, je kan de spanning bijna voelen. Wanneer durven ze het aan? En blijft het weer mooi, dan is het genieten. Maar met veel regen, of zelfs nachtvorst, zijn de bloemen van bijvoorbeeld de Magnolia kobus geen lang leven beschoren. Net als de sierkers, die ook zo vroeg in het jaar niet houdt van kou of harde wind.

Valt het jou ook op dat er in het voorjaar veel hard geel te zien is? Dotterbloem, Forsythia, Doronicum, Narcis, Lysichiton (moerasplant), speenkruid.
(Nee, paardebloemen tellen niet mee, die bloeien het hele jaar. En als we het niet zo’n gruwelijk onkruid zouden vinden, dan viel de pracht van deze bloem veel meer op!)

Veel mensen willen onder geen beding geel in de tuin. Waarmee ze een hele grote groep planten diskwalificeren. Allereerst omdat niet alle geel hard geel is. Er zijn zoveel tinten: citroengeel (Helianthus Lemon Queen), zachtgeel (Corylopsis pauciflora) of groengeel (Alchemilla mollis). Planten die hun waarde echt wel bewezen hebben.

Geel in het voorjaar vinden mensen vaak niet zo erg. Ik weet wel waarom. Het is feest, het voorjaar. De winter mag met tromgeroffel en spetterende kleuren verjaagd worden.

Ik zal een lijst maken van de allermooiste gele bloemen. Wil je mij je favoriet sturen?
Per e-mail graag geen foto sturen, maar de naam en een internet-link (e-mail adres zie contactformulier) of plaats een bericht op mijn Ettema Tuininrichting Facebookpagina.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter