FAQ’s
- Vraag:De laurier heeft grote takken die helemaal afgestorven zijn en bruin blad hebben. Gaat de struik nu helemaal dood?
-
Antwoord:
Dankuwel voor het stellen van deze vraag. U bent niet de enige met dit probleem, er zijn dit jaar veel laurierstruiken (Prunus laurocerasus, meestal variëteit Rotundifolia) die dode stukken hebben. Soms hebben ze een paar dode takken, zoals in uw geval. Soms ook is de hele bovenkant dood gegaan. Andere hebben maar weer een paar ingevroren punten. Zelden zien we ze helemaal dood gaan. Bijna allemaal lopen ze (uiteindelijk) weer fris groen uit.
De reden is dat door de late vorst met name groen blijvende struiken en klimplanten een zware slag hebben gekregen dit jaar. Of beter gezegd, door de (te) warme periode daarvoor! De natuur dacht dat de lente begonnen was, de sapstroom kwam op gang, de cellen zogen zich vol met vocht en toen…. kwam de zeer zware vorst. Dus alle die bladeren zijn kapot gevroren.
De meeste groenblijvers die schade hebben zijn wel heel sterk en komen wel weer terug. Het is wel van belang om elk individu vakkundig in model te snoeien, anders kunnen er rare creaturen ontstaan.
Succes met de snoei.
- Vraag:Het kost zo veel geld om mijn tuin op te knappen!
-
Antwoord:
Dit is eigenlijk geen vraag, maar wel een veel gehoorde opmerking. Mensen die we tegenkomen en die we vertellen over ons prachtige werk, zeggen dan vaak: nou, als ik genoeg geld heb, dan weet ik je wel te vinden!
Ik wil hier graag benadrukken dat het helemaal niet super veel geld hoeft te kosten om de tuin op te knappen. Juist met een goed advies die voor de volle 100% rekening houdt met je budget zal iedereen verrast staan over de mogelijkheden.
Wij kunnen een heel goed voorstel doen over wat de beste aktie of taktiek is met de euro’s die te besteden zijn. Voor niets gaat de zon op, dat weten we allemaal, maar met een simpele ingreep elke dag vrolijk door de tuin heen, dat is echt geen utopie. - Vraag:Wanneer kan ik snoeien?
-
Antwoord:
Er is een hele simpele vuistregel om te weten wanneer er gesnoeid moet worden. Na de bloei.
Dat is de allermakkelijkste regel. Natuurlijk zijn er ontzettend veel mitsen en maren te verzinnen bij alle verschillende planten en struiken die onze wereld rijk is, maar als deze regel gevolgd wordt, hoeft u niet heel erg bang te zijn voor schade. En u heeft altijd nog van de bloei genoten.
Bij fouten met snoeien is ook weer geen paniek nodig. Het grootste probleem is vaak een jaar geen of weinig bloei. Maar dat herstelt zich bijna altijd weer.
Het is best moeilijk om beplanting echt zo gruwelijk te snoeien dat de planten dood gaan. Uit model kan wel, er wordt veel verkeerd gesnoeid waardoor de struiken er niet uit zien zoals ze idealiter zouden moeten en waardoor de groei gehinderd wordt. Maar net zo veel – of meer – struiken zien er lelijk uit omdat ze juist niet of niet diep genoeg gesnoeid worden.Dus hoewel ik niet ga bagatelliseren wat er allemaal aan hogere school technieken en kennis bestaan, wil ik u ook niet afschrikken om zelf fijn de takkenschaar ter hand te nemen. Ik kom meer ” lelijke ” tuinen of struiken tegen die te weinig gesnoeid, dan dat er beplanting echt is verruineerd door te veel snoeien.
Bij vragen, wij helpen u graag!
- Vraag:Mijn gazon wordt elk jaar slechter van kwaliteit.
-
Antwoord:
Gazons zijn een lastig iets. Vooral omdat men meestal een perfect resultaat wil zien. En dat kan lastig zijn, want een gazon is een stuk monocultuur, eigenlijk een onnatuurlijk deel van de tuin, die veel aandacht nodig heeft. Een van de eerste zaken die vaak niet goed of niet goed genoeg gebeurd bij een gazon is de bemesting. Op tijd beginnen en regelmatig met de juiste verhouding van toegevoegde elementen (organische) mest strooien is een vereiste voor een gazon. Veel problemen van gras kunnen hiermee aangepakt worden: te snel geel worden, invasie van onkruiden, onnodige mosvorming. Overal heb je meer last van als het gras niet goed in conditie is.
Naast het maaien is ook verticuteren en beluchten een bezigheid die toch met enige regelmaat dient plaats te vinden.
Er zijn nog legio andere problemen met gras mogelijk, zoals ziektes en plagen, mollen, emelten. Ook valt soms pas na een paar jaar op dat er bij de aanleg dingen fout zijn gegaan. Er kunnen (zeker bij nieuwbouw/verbouw) door zware machines storende lagen in de bodem zitten, waar door er vocht blijft staan of er niet diep gewortelt is.
Door langdurig met kunstmest gestrooid te hebben, kan het zoutgehalte van de bodem zo hoog zijn geworden, dat er bijna geen bodemleven meer in zit. Dan wil ook het gras niet meer groeien.
- Vraag:Mijn border wordt steeds saaier, hoe kan dat?
-
Antwoord:
Vaste planten lijken heel braaf en we verwachten dat ze netjes blijven zitten waar we ze in de tuin zetten. Maar nee, planten communiceren met elkaar, sommigen lopen door de tuin heen, anderen zijn agressief naar hun buren, en weer anderen kwijnen weg omdat ze wel mooi waren in het tuincentrum maar totaal niet geschikt voor de plaats/grondsoort waar we ze hebben geplant. Dus kan na een paar jaar de border opeens veel soortarmer zijn. Door jaarlijks in te grijpen, planten terug te zetten op hun plek, te halveren in omvang of te verplaatsen naar een plek waar ze beter tot hun recht komen, kan veel bijgestuurd worden. Natuur is altijd in beweging.
- Vraag:Er zitten opeens allemaal paddestoelen op de boomstam. Kan dat kwaad?
-
Antwoord:
Zwammen of paddestoelen op een verhout gewas betekent vaak problemen. Door afsterven van het hout zijn schimmels noodzakelijk om het dode hout af te breken, en de paddestoelen zijn daar de vruchtlichamen van. Bij twijfel altijd een professional inschakelen voor inspectie, zeker bij bomen met zware takken.
- Vraag:Er zitten opeens heel veel paddestoelen in mijn gras. Wat moet ik doen?
-
Antwoord:
Niets. U hoeft niets te doen. De paddestoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel, die houtachtig materiaal afbreekt. Wellicht is er compost bemesting of schorssnippers op uw gazon terecht gekomen. Bij de afbraak hiervan kunt u paddestoelen zien. Als het u stoort kunt u ze wegplukken of maaien, verder is er geen enkele noodzaak om hier iets aan te doen. Ze gaan vanzelf weg.
- Vraag:Ik hoor dat ik aansprakelijk ben voor schade door bomen. Maar als die omvalt kan ik er toch niets aan doen?
-
Antwoord:
U heeft een zorgplicht. Bij bomen betekent dit, dat u moet kunnen aantonen dat u goed voor de bomen zorgt. Dus bij twijfel een specialist inschakelen om te bekijken of een boom bv risicodragend is. Bij storm in het najaar kan een gezonde eik, die echter nog vol blad zit, omvallen. Daar is niets aan te doen. Maar als er elk jaar grote takken uit een boom vallen waarvan u de eigenaar bent, dan is het wel verstandig om te kijken wat en of er iets aan gedaan moet worden.
- Vraag:Mijn vraag staat er niet bij. Wat nu te doen?
- Antwoord: