Ervaringen

Met een wijntje in de schommelbank

Hoe was onze tuin? Ooit was de tuin mooi, maar na jaren zandbak, speeltoestel, skeltercircuit en veel voetbal was het alleen nog maar speelruimte. Dat verwoestende effect heeft 10 jaar opgroeiende kinderen en beperkt onderhoud. Het gras was vooral zand, het terras verzakt en de borders verwilderd. Kortom, tijd voor groot onderhoud. Eisen: terras op ‘normale’ grootte, een echt trapveldje, mooier uitzicht vanuit de keuken en vooral een tuin die we bij kunnen houden.

Wat is er gebeurd? Connie schetste een ontwerp. Met haar collega’s haalde ze de tuin zo goed als leeg. Ze verzetten talloze kubus zwart en wit zand, ze legden twee splinternieuwe terrassen aan met onze oude tegels en ze vulden de nieuwe borders. Terwijl ze werkten, ontstonden nieuwe ideeën. Een buxushaagje hergebruiken hier, grote planten daar, een aangepaste pergola én een prominente plaats voor onze schommelbank.

Hoe is onze tuin geworden? Het gras is groen, zelfs na afloop van het ‘kindertuinvoetbalseizoen’. We hebben twee ruime terrassen. De schommelbank is een heerlijke derde vaste zitplek. De terrassen worden omgeven door mooie borders. De pergola, als poort naar de tuin, markeert samne met 3 hoge struiken het terras.

Hoe blij zijn wij na 1 jaar?
Kort na de aanleg heb je groene plantjes. Spannend, wat komt er tevoorschijn? Met veel plezier schoffelen we tussen de plantjes. Ze groeien snel, we zien de knoppen komen en daarna de bloemen. Steeds zien we weer iets nieuws, iedere keer op andere plekjes in de tuin. Vanuit de keuken zien we de vogels bij hun huisje. Daarachter het gras, ons kinderspeelparadijs. De terrassen gebruiken we intensief. Eerst voor de ochtendzon, dan voor de schaduw. De schommelbank is voor het wijntje aan het eind van de dag. Even bijpraten en genieten van onze tuin.

Familie den Hoed

Goede ideeën

Wat ik zo fijn vind aan het werk in de tuin door Ettema Tuininrichting, is het respect voor mijn wensen en tegenover de beplanting. Ze weten precies wat er wel en niet uitmoet en ze houden goed rekening met de smaak van de klant. Ze komen ook met leuke ideeën. Zo heb ik nu (in februari) een heerlijk geurende bloeiende struik vlak bij de voordeur staan. En iedereen complimenteert me met het bloeiende veld cyclamen. Een paar jaar geleden zijn daar een paar bolletjes geplant, op een moeilijke droge donkere plek, waar bijna niets het doet. Fantastische oplossing. Daarbij zijn ze altijd zo ontzettend hard aan het werken.

Mevrouw Groothuizen

Eigenwijs!

Onze eerste kennismaking met Connie Ettema is al jaren geleden, toen zij een hoge haag aan het snoeien was bij onze oude buurman. Ik heb haar gevraagd of zij wilde komen kijken, want de berk in onze tuin moest getopt worden. Op deze vraag werd mij verteld dat een berk niet getopt kan worden. Nadat ik zei dat dat best wel mogelijk is, kreeg ik het antwoord dat een berk toppen toch echt niet de bedoeling was, maar dat er wel veel andere bomen en hagen in de tuin stonden die getopt of verwijderd konden worden. Daardoor zou er ook meer licht in de tuin komen. Wij zijn akkoord gegaan en Connie Ettema heeft zwaar lopen snoeien in hulst en conifeer, tot volle tevredenheid. Een paar jaar later vond ik het toch nodig dat er iets aan die berk gebeurde, en we hebben weer Ettema Tuininrichting gebeld. En wat schetst mijn verbazing, op mijn vraag om de boom om te zagen was het antwoord weer dat dat toch niet de bedoeling kon zijn. De boom kon wel “opgekroond” worden, zodat de zon er onderdoor kon schijnen. Zo gezegd, zo gedaan. Met een mooi resultaat waar we erg tevreden over waren.

Weer een paar jaar verder vond ik de tuin weer te donker worden, en met Connie Ettema contact gezocht. Nou moest die boom toch echt weg. Maar hij staat er nog steeds, want nu is de kroon ” uitgelicht “. Daardoor is hij minder vol en breed en hebben we veel meer licht in de tuin. Ik ben benieuwd wat ze over een paar jaar gaat bedenken om onze tuin licht genoeg te houden. Wij zijn erg tevreden, maar Connie Ettema is wel eigenwijs!

A. Haagman

Ecologisch en duurzaam tuinieren

Wij houden van een natuurlijke tuin waarbij alles in harmonie groeit en bloeit in de seizoenen van het jaar.
Wij hebben zelf een grote hobby aan tuinieren en dachten alles wel zelf te kunnen doen. Echter hebben we met de aanplant van onze tuin de hulp in geroepen van Ettema Tuininrichting. Toen we erachter kwamen dat zij werkt in de lijn van de Wilde Weelde tuin, net zoals op de Floriade.
De aanplant hebben we samen gedaan en nu nemen wij het over. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten van ecologisch en duurzaam tuinieren.

Familie Burgstein