Klimaapjes

In de winter is het tijd voor groot onderhoud aan bomen. Hier en daar kun je dan  aapjes in de bomen zien!

Een boom zaag je om, hij valt, hij wordt in stukjes gezaagd en klaar is kees. Dat kan inderdaad op deze manier gaan.

Persoonlijk vind ik dat ook erg leuk werk om te doen. Een beetje gek wel, want ik hecht veel aan de natuurwaarde van bomen, zeker van de inheemse soorten en al helemaal van volwassen bomen. Maar hoeveel ik ook van bomen hou en van de dieren die er voedsel of beschutting vinden, er kunnen voldoende redenen zijn om er af en toe eentje om te zagen. Bomen kunnen ziek worden of het is nodig dat andere bomen meer ruimte krijgen.

In onze volgebouwde omgeving is het niet altijd zo veilig om de natuur haar gang te laten gaan en een boom langzaam te laten afsterven. Er is veel risico op takbreuk, omvallen en omwaaien.

Precies die volgebouwde omgeving zorgt ervoor dat ik, persoonlijk niet zo veel bomen om kan zagen als ik zou willen. In veel gevallen staan de bomen die weg moeten namelijk op een lastige plek. Bijvoorbeeld ingegroeid tussen andere bomen zodat er geen vrije ruimte is om de boom met een correcte zaagsnede te laten vallen (meer over die techniek in een ander blog).

Als een boom vlak naast een huis staat (helemaal leuk zijn dan de glazen serres!) roep ik de hulp in van gespecialiseerde klimaapjes. Zo’n boom moet in kleine gedeeltes ontmanteld worden. Soms is de boom te bereiken met een hoogwerker, maar vaak ook niet. Dan is de enige oplossing een paar echte klimaapjes. Stoere sterke mannen (helaas weinig vrouwen hier) die de boomstam strippen van de zijtakken op hun weg naar boven, waardoor de kale stam overblijft. Eenmaal bovenin gaan ze rustig, meter voor meter de stam naar beneden laten zakken. De grondaapjes (ik dan meestal) zorgen voor de verwerking van het hout richting versnipperaar, verwerkingsbedrijf of kleinzagen voor de houtkachel van de klant.

Een gespecialiseerd klimaapje,  een ETW (European Tree Worker),  is niet alleen de enige oplossing, maar vaak de goedkoopste. Want tegen de tijd dat de hoogwerker er staat en de huur betaald is, staan die klimaapjes alweer op de grond koffie te drinken!

2 Comments

 1. Jos schreef:

  Hoi Connie,

  Ik vind het fantastisch hoe jij met tuinen omgaat. En eerst naar de bodem kijkt om te bepalen welke planten er goed op zullen gedijen ipv allerlei rare grond onvriendelijke kunstmeststoffen te gebruiken om het mooi te laten lijken.

  Maar op dit (iets oude) bericht voel ik toch de behoefte om te reageren. Naar mijn inziens is dit een groot misverstand (het enkel in de winter, in bomen kunnen werken) wat ik graag uit de wereld help.

  Voor veruit de meeste bomen is in de zomer snoeien veel beter dan in de winter. Heeft te maken met afgrendelen van het hout tegen micro organismen. Na een verwonding. Dr. Shigo heeft dit omschreven in zijn CODIT model. Erg interessant.

  Wanneer het blad eraf is, werkt het wel zo overzichtelijk. Vooral met cursus geven en aanwijzen is dit erg handig. En in het voorjaar / zomer moet je natuurlijk scherp zijn, om broedende vogels niet te storen. Maar ik klim, snoei en kap het hele jaar rond.

  Een bijkomend voordeel van kappen met blad eraan is dat je meteen al het blad opruimt. En dus niet de hele herfst staat te harken. (Al laat ik in mij eigen tuin zo veel mogelijk blad liggen. Dit word weer goede voeding voor de bodem en dus de boom.)

  Ik hoop dat je er iets aan hebt,

  Jos

  • Connie schreef:

   Hallo Jos,
   Leuk van je te horen. En wees gerust, ik ben het helemaal met je eens. Wij snoeien ook JUIST veel in de zomerperiode. Om de door jou genoemde redenen en ook omdat zomersnoei de groei meer remt dan wintersnoei. De boom of struik reageert dus veel rustiger (fruit!). Dank voor je reaktie en tot ziens, Connie

Laat een reactie achter