Bodemonderzoek

De bodem is letterlijk en figuurlijk de basis van alles. Daarmee is het bodemleven het allerbelangrijkste wat wij voor uw tuin kunnen betekenen. Wij gebruiken daarom geen zwaar materieel als het niet echt nodig is, wij kunnen de bodemstructuur verbeteren door heel diepe vastzittende lagen weer los te werken (mechanisch of met behulp van dieren!!), wij passen een juiste – organische – bemesting toe, etc. Wist u dat kunstmest op meerdere fronten slecht is voor uw bodem, bodemleven en beplanting? De beplanting krijgt zo’n zware groeispurt dat de cellen enorm gaan strekken. Hierdoor wordt hun celwand (waar een plant zijn stevigheid en bescherming vandaan haalt) erg dun, en de plant wordt slap. Nog belangrijker is dat de te dunne celwand geen goede bescherming biedt tegen aanvallen van virussen en schimmels, waardoor de plant veel bevattelijker is voor allerlei ziektes.

Een belangrijk onderdeel van kunstmest is zouten. En in een zoute bodem leven bijna geen bodemorganismen. Simpel. Niet doen dus.

Het bodemleven is extreem belangrijk om alle benodigde voedingstoffen beschikbaar te maken voor de planten. Elke plant heeft hierin weer zijn eigenaardigheden en wensen. Klaver is bekend bijvoorbeeld dat hij juist géén stikstof nodig heeft. Die kan hij zelf uit de lucht halen. Andere planten hebben een symbiose nodig met een andere plant, een schimmel of bacterie om hele essentiele voedingstoffen binnen te krijgen.