Woekeraars in het wild (en in de tuin!)

Er is een recente discussie over de Japanse duizendknoop (Lat. naam Fallopia japonica). Een prachtige plant die letterlijk onuitroeibaar is. De plant maakt grote bossen van zijn holle stengels, die metershoog een fantastische speelplek maken voor kinderen. Een maisdoolhof is er niets bij. Maar … elk stukje stengel dat we afbreken en in het water gooien, zorgt 500 meter verderop bij de sluis, voor een nieuwe plant. Die, zonder goed beheer, alle andere beplanting verdringt.

Stichting Probos in Wageningen probeert degelijk onderzoek uit te voeren naar het beheer – en het beheersen – van deze invasieve soort op grote terreinen van gemeenten, provincies en landgoedbeheerders. Diverse methodieken worden gebruikt om het verder optrekken te beperken. Maaien en afvoeren, uitgraven (meters diep!) en afvoeren, afdekken of toepassen van bestrijdingsmiddelen.

In de particuliere tuin komt deze plant ook voor. Soms door binnendringen vanuit naastgelegen groenstroken. Soms omdat deze plant vroeger gewoon werd verkocht in het tuincentrum…. En ook in de gewone tuin is het vaak onmogelijk om de plant geheel kwijt te raken. Het deel van de tuin waar de Japanse duizendknoop stond lijkt wel helemaal schoon, maar dan blijkt er toch nog een stuk wortel onder de bestrating, door een struikwortel heen of tussen de muren te zitten.

Continu blijven verarmen door middel van afknippen en wortels uittrekken lijkt de plant wel onder controle te houden. Niet verzaken natuurlijk, net als met zevenblad is het zaak om alert te blijven.

Probeer ook maar te genieten van de ontembare groeikracht die het heeft, om jaloers op te zijn! Anders doen geiten dat wel, die lusten het heel graag!

Kijk voor meer info op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fallopia_japonica

Misschien is het tijd voor regelgeving geworden. Ettema Tuininrichting gooit een balletje op in het vakblad voor de groensector Tuin&Landschap

 

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We gaan je niet spammen; we mailen je maximaal één keer per maand.
(Bevestig je inschrijving via de mail die je in je mailbox ontvangt.)

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter