Tijd om NU water te geven

Voorjaar 2013: droog en koud.

Klagen over het weer is van alle tijden, het is natuurlijk nooit goed. Het is altijd wel te koud of te warm, en schijnt de zon dan waait de wind weer te hard. Ach ja, het is zoals het is. Dat is met alles zo, maar zeker met het weer!

Het voorjaar van 2013 valt op door de stevige kou en de lage luchtvochtigheid. Het is zo droog dat de ruiten van de auto niet gekrabt hoeven te worden en dat er veel statische elektriciteit in de lucht hangt. Alles is te danken aan te weinig neerslag en een supersterke en droge oostenwind.

In de tuin hoeft dit weer niet zo erg te zijn. Onze tuinen kunnen op zich een stevige winter verdragen, en dat die dit jaar wat langer duurt, is niet zo erg. De meeste planten blijven wat langer ondergronds, het gaat allemaal wat langzamer. Voor veel vroege insecten is het wel een probleem: er is nog veel te weinig nectar voor die insecten die al wakker geworden zijn. Hetgeen betekent dat ook specifieke soorten vogels niets of te weinig te eten hebben. Zeker met bepaalde soorten die ons land slechts kort aandoen tijdens hun trekperiode, kan door temperatuursverschillen en een gedragsverschil van 2 weken bij een specifieke soort rupsen betekenen dat er geen eten is.

Voor de planten hebben we de winterbedekking (afgevallen blad en oude stengels) wat langer kunnen laten liggen. Maar hoewel langzamer gaan de planten wel door. En wat vooral de grotere en wintergroene klimmers en heesters merken, is dat met een zonnige dag de verdamping via het blad al goed op gang komt. Alleen is in de maand maart de grond echt kurkdroog geworden. Er is al een tijd geen neerslag gevallen en de schrale oostenwind heeft alles leeggezogen. Dat betekent dat een rododendron nu toch echt dorst begint te krijgen, want die is ondertussen wel druk bezig om de bloemknoppen verder te ontwikkelen! Ook (jonge, net aangeplante) klimop staat er wat verdrietig bij.

Waar het de afgelopen weken met strenge nachtvorst nog gevaarlijk was om te sproeien (want vol met vocht vries je echt makkelijk dood), is het nu – begin april – toch zaak om gedoseerd water te gaan geven. Aan de hele tuin, want als de temperatuur nu omhoog gaat, gaan de planten als een speer hun best doen om de verloren tijd weer in te halen.

Geef het liefst in de ochtend water, niet te veel, zodat als het ’s nachts gaat vriezen het al goed opgenomen en verdeeld is in de plant.

Om verdere verdamping tegen te gaan is het loskrabben van de bovengrond de beste maatregel, dat verstoort de verdampingskanaaltjes. Verwijder zoveel mogelijk onkruid en leg eventueel een mulchlaag neer van compost of verkleind afval. In de moestuin kan stro prima werken.

Laat ons weten of je verschil ziet, ook bij het gazon!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter