File in de lucht

De natuur maakt vele aanpassingen om extreme weersomstandigheden door te komen, zoals deze lange winter. Kikkers en padden stoppen met de trek en verstoppen zich weer. Padden vol met eitjes resorberen die soms weer en leggen dus geen dril.

Vogels die half maart eventjes dachten dat het lente werd, zijn maar gestopt met een nest maken en moeten weer opnieuw beginnen. Er is namelijk geen eten, wormen zitten diep in de grond, kleine insecten nog verstopt en er is nog geen muis die zich heeft laten zien.

Hoe ze het doen weet je niet, maar de trekvogels hebben dit allemaal goed door en zijn dus nog niet gekomen. Ze zijn wel vertrokken uit Afrika maar blijven allemaal hangen in Midden-Europa, waar wel genoeg te eten is.

Grote kans dus, dat nu de lente dan toch echt op gang gaat komen, het een gekkenhuis gaat worden. Veel vogelsoorten komen tegelijk en zullen dan waarschijnlijk moeten vechten om het beschikbare voedsel. Soorten die gewend zijn om twee keer te broeden in de tijd dat ze hier zijn- zoals zwaluwen – zullen het dit jaar misschien maar 1 keer doen. En tijdens de trek sneuvelen er zovelen, dat ze met veel moeten beginnen om er genoeg over te houden. Volgend jaar dus maar afwachten hoeveel er terugkomen.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter